Lichaam gezond maken en houden
Om dit te bereiken is vooral goede voeding belangrijk. Voedsel zo vers mogelijk, zonder additieven (E-nummers) en zo min mogelijk bewerkingen. E-stoffen zijn vaak niet goed getest en kunnen verschillende klachten veroorzaken. Een aanrader is het informatieve boekje 'Wat zit er in uw eten' van Corinne Gouget. Handzaam en zeer overzichtelijk staat er per E-nummer de essentiele feiten en uitwerkingen. Als we het over voeding hebben, mogen we water niet vergeten. Mensen hebben over het algemeen aan deze voedingsstof een chronisch tekort, met tal van klachten ten gevolge hiervan.

Werking
Orthomoleculaire geneeskunde betekent dat op celniveau gekeken wordt naar welke stoffen nodig zijn om optimaal te kunnen functioneren. Zonodig kunnen met een orthomoleculair advies stoffen in het lichaam weer worden aangevuld met supplementen. Tevens is het mogelijk juist toxische stoffen weer uit het lichaam te krijgen, of het lichaam tegen toxische stoffen te beschermen. Dit is onderdeel van de Cease therapie, en non-toxische tumor therapie.
Wanneer bepaalde stoffen in onvoldoende mate aanwezig zijn (denk aan bijvoorbeeld calcium, magnesium, zink, en selenium), betekent dit dat organen en klieren (die opgebouwd zijn uit cellen) onvoldoende kunnen functioneren, wat uiteindelijk zal resulteren in klachten. Bijvoorbeeld zink, dat essentieel is voor het ontwikkelende brein. (bij een tekort ontstaat er een verhoogde kans op bijvoorbeeld autisme)

Voedingsadvies
De voor de cel belangrijke stoffen moeten worden opgenomen via het voedsel. Vandaar dat voeding en voedingsadviezen een belangrijke rol spelen in de orthomoleculaire geneeskunde. Verder spelen voedingssupplementen een belangrijke rol om tekorten in voedingsstoffen aan te vullen en eventuele schade te kunnen herstellen.

Herstel
Veel aandoeningen kunnen in belangrijke mate worden verholpen door toepassing van deze orthomoleculaire geneeskunde. Denk hierbij aan bijvoorbeeld reuma, artrose, verhoogde bloeddruk, cholesterol problemen, fibromyalgie, schildklier problemen, lekkende darm syndroom, of colitis ulcerosa.

Voedsel voor de ziel
Zintuigelijke prikkels zoals humor, natuur, muziek, een wandeling door het bos, geuren opsnuiven van bloeiende planten, zijn de hoogste vorm van voeding die een mens tot zich kan nemen. Het is voeding voor de ziel die essentieel is om gezond te blijven.

Natuurlijk afvallen, gewichtige (oor)zaak
U eet gezond en beweegt voldoende. U zou graag willen afvallen. Een gezond gewicht heeft niet alleen te maken met te veel eten of te weinig bewegen. Er kunnen lichamelijke oorzaken zijn die een gezond gewicht in de weg staan. Wanneer lichamelijke oorzaken niet gediagnosticeerd en aangepakt worden, heeft dat belangrijke consequenties voor de gezondheid. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het ontstaan van diabetes type II als gevolg van hyperinsulinemie.

Orthomoleculair gewichtsconsulent
Via een intake-analyse consult komt u snel te weten of dit mogelijk bij u het geval is en welke lichamelijke oorzaken er eventueel spelen. Hiervoor kunt u een afspraak maken onder contact. Hierbij is het van belang dat u vooraf drie dagen bijhoudt wat u eet.
Enkele tips:
- Volg nooit een calorie restrictie dieet. Hiermee verlaagt u de verbranding in rust, dit zorgt ervoor dat wanneer u stopt met het dieet u ook weer heel snel aankomt. Bovendien verliest u hier niet alleen vet mee maar ook spierweefsel en hiermee verlaagt u de verbranding in rust nog verder.
- Eet geen transvetten (geen margarines, frituur, of gebakken zoetwaren).
- Eet zo min mogelijk fructose, glucosestroop en suiker (en zeker geen kunstmatige zoetstoffen zoals light producten).
- Eet mediterraan (Kookboek: 'Het mediterrane dieet' ISBN: 978902744582)
- Verdubbel uw hoeveelheid groenten en fruit, deze bevatten de laatste tijd steeds minder de essentiele stoffen, daarom alleen al.
- Eet zo veel mogelijk vezels.