Basis
Fytotherapie is feitelijk de basis van de moderne geneeskunde. Het wordt gedefinieerd als de professionele toepassing van plantaardige geneesmiddelen met als doel de gezondheid te verbeteren. In de volksmond natuurgeneeskunde genoemd. Het is de voorloper van de huidige farmacologie. Er is een tijd geweest dat men kruiden enkel toepaste op goed geluk. Tegenwoordig kunnen we de werkzame stoffen in een laboratorium exact bepalen en doseren.
Belangrijk om te vertellen is, dat in de meeste gevallen, een plant meer is dan de optelsom van zijn afzonderlijke inhoudstoffen. Daarom is het vaak beter te werken met de totaliteit van de plant dan met de geïsoleerde inhoudsstoffen van de plant.

Oplossing voor bijwerkingen
Plantaardige geneesmiddelen kunnen een uitkomst bieden voor reguliere medicijnen die veel bijwerkingen kennen zoals slaapmiddelen, rustgevende middelen enzovoort.

Ontgifting
Een zeer waardevolle werking van plantaardige geneesmiddelen is ontgifting. Ontgifting is een belangrijk begrip in de natuurgeneeskunde. Voor het herstel van het lichaam is het essentieel dat het lichaam zijn gif-afvalstoffen kwijt raakt. Fytotherapie is hierbij een goede hulp.